close
FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

GYIK

Ezt kell szürcsölés előtt tudnod a matcha teáról

A matcha tea egy tradícionális Japánban őshonos, porrá őrölt zöld teaA matcha tea leveleit szüret vége előtt pár héttel leárnyékolják, így segítve elő azt, hogy klorofillt és L-theanint termeljen. Ennek a speciális eljárásnak köszönhetően nyeri el végül vibrálóan zöld, semmihez sem fogható színét és ízét.

A prémium matcha tea a legfiatalabb tealevelekből készül, melyeket nagy odafigyeléssel, kézzel szednek le, majd ezket szárítják ki és őrlik porrá, mely végül a csészédben landol.

Por formában a matcha tea teljes levelét elfogyasztjuk, így a zöld tea összes jótékony hatását élvezhetjük, míg az áztatásos teáknál mindössze 8-10% körüli értéket jelent. Tehát egy adag matcha tea körübelül 10 zöld tea jótékony hatásával (vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok) egyenlő.  

Amerikai kutatások eredményei azt támasztják alá, hogy a matcha tea magas katechin-tartalmának köszönhetően termogenetikus (a testünk természetes kalóriaégető képessége) hatással bír, így fogyasztása a napi enerigafelhasználásunkat 8-10%-ról 35-43%-ra növeli.

Egy másik tanulmány szerint a zöld teát fogyasztók szervezetének átlagosan 17%-kal gyorsult fel a zsírbontó képessége (edzés előtt fogyasztva 25%-kal), a tea zsírégető hatása miatt. Ez azért van, mert a teában található fő antioxidáns elősegíti egy enzim beépülését, ami a zsírsejtek lebontásában játszik fontos szerepet.

Emellett magas klorofill tartalmának köszönhetően méregtelenít, illetve könnyen felszívódó diétás rostokat tartalmaz, így stabilizálja a vércukorszintet is.


Ezt kell tudnod az antioxidánsokról

Az antioxidánsok a szervezetünk kulcsfontosságú alkotóelemei, melyek a szabadgyökök elleni küzdelem meghatározó szereplői. A szabadgyök-antioxidáns egyensúly szinten tartása számos krónikus betegség megelőzését segíti, többek között a daganatos betegségekét, az immunrendszer legyengülését és a rákét is.

A legismertebb antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, vagy a Q10 molekula. Az oxigéngyök-megkötő kapacitás (azaz ORAC), azt jelenti, hogy egy adott anyag milyen mértékű antioxidáns hatással bír. Kutatások azt mutatják, hogy 1 gramm kávé ORAC értéke 27,8 míg 1 gramm matcha ORAC értéke 1 573.

 


Ezt kell tudnod a matcha tea koffeintartalmáról

1 gramm matcha tea körülbelül 30 mg természetes koffeint tartalmaz, míg egy adag kávé 80-120 mg-ot. A matcha tea különleges hatóanyaga az L-theanint, amely lassítja a koffein felszabadulását a véráramban, így biztosítva az egész napon át tartó energiát.


Ezt kell tudnod a matcha tea elkészítéséről

A matcha tea hagyományos elkészítési módját ITT találod. A matcha por esetében fontos szemelőtt tartani, hogy nem oldódik (tökéletesen), emiatt alaposan el kell kevergetni, erre a célra tökéletes a bambusz teakeverő, melyet IDE kattintva meg is tudsz rendelni tőlünk.

 


Ezt kell tudnod a matcha tea adagolásáról

Átlagosan napi 1-2 adag matcha tea fogyasztása javallott, 1-2 grammos adagokra bontva.

  


Ezt kell tudnod a matcha tea áráról

A matcha tea ára nagyrészben attól függ, hogy milyen igényeket és elvárásokat támasztasz egy matcha teával szemben. Fontos az elején leszögezni, hogy az ár egyenes arányban mutatja meg a matcha tea minőségét. Egy 30 grammos matcha tea ára körübelül 6-7.000 forint körül kezdődik, az igazán prémium minőségűek pedig 20.000 forint környékén állnak meg. Természetesen 100 grammos és 4.500 forintos matcha teával is találkozhatsz, melyek nagy valószínűséggel Kínában teremnek, és ezek mind ízben, mind színben, mind élményben jócskán alul fogják múlni az igazán jó minőségű, eredeti, vibrálószínű matcha teát.
De miért kerül ennyibe? A matcha tea csak az arra alkalmas talajon és csak az arra alkalmas éghajlaton terem, így az árát nagyban is befolyásolja, hogy honnan származik. Igazi, minőségi matcha tea kizárólag Japánban terem, így amennyiben teheted, kizárólag olyat válassz, amely innen származik.
Másrészt a termesztése nagyon körülményes, hosszantartó, gondos odafigyelést igénylő folyamat, mindemellett csak limitált számban kerül előállításra, emiatt csak korlátozott mennyiség kerül exportra, az évi amúgy sem sok, 2500 tonnás Japán össztermésből. A tealeveleket nagyjából a szüretet megelőző 2 és 4 hétben leárnyékolják, emiatt a klorofilt termel, és végül így lesz igazán krémes, lágy ízvilága és smaragdzöld színe.
A matcha teát milyenségénél fogva sajnos gyakran hamisítják, így azt javasoljuk, hogy vásárlás előtt megfelelően és körültekintően tájékozódj a származásáról. Azonban van egy jó hírünk is a számodra, hiszen nálunk CSAK és kizárólag erdeti, Japánból származó macha teákkal találkozhatsz.

 


Ezt kell tudnod a matcha tea tárolásáról

Azt javasoljuk, hogy visszazárva, hűvös, napfénytől védett helyen tárold.

 


Ezt kell tudnod a matcha latte elkészítéséről

A tehéntej felszívódása és oldódása miatt nem a legjobb matcha latte alap, ezért inkább a rizs-, kókusz-, mandula-, vagy mogyorótej valamelyikét javasoluk, akár hidegen akár melegen.